T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi

Haberler

Ock

 

Öğrencilerimizin ve toplumun çevre bilincini kazanması için , nesli tükenmekte olan canlı  türleri üzerinde bir araştırma yapmak amacıyla başladığımız  BİYOLOJİK  MİRASIMIZ- OUR BIOLOGICAL HERITAGE  adlı e Twinning projesi etkinlik çalışmalarımız devam ediyor.

 

Hedefimiz ; Sürdürülebilir bir çevre için tüm canlıların değer ve önemini anlamak, yaşam için farkındalık göstermek, yabancı dil becerilerini geliştirmek, bilişim teknolojilerinin kullanımını geliştirmek( web 2 araçları), tüm katılımcı okullarla işbirliği içinde ortak bir çevrimiçi e dergi hazırlamaktır.

 

Ock

 

ONHAL bünyesinde dört yıldır varlığını sürdüren Muhabbet Demi Topluluğu yaptığı etkinliklere bir yenisini daha ekledi. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Eskişehir, Kütahya, Erzincan, Afyonkarahisar illerindeki üniversitelerde okuyan ONHAL mezunu öğrencilerimize yönelik okuma halkaları oluşturuldu. ONHAL kültürünün oluşmasına dönük önemli bir adım olarak düşünülen MIHABBET DEMİ OKUMA HALKALARININ ilki bugün Camlı Köşk Kafem´de gerçekleştirildi. Etkinliğimize okul müdürümüz Şaban YAVUZ, müdür yardımcımız Ümüt SARIALTIN, Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerimiz Musa AVCI, Yahya YILDIZ ve Onhal´den mezun olan üniversiteli öğrencilerimiz katıldı. Samimî bir ortamda gerçekleştirilen oturumda Ali AYÇİL´in "Yenilgiden Dönerken" isimli eseri müzakere edildi.

 

Muhabbet Demi manifestosu şu şekildedir:

 

• Muhabbet Demi; gruplar oluşturularak gençlerin ilmi, fikri, şahsi ve sosyal donanımlarını geliştirmeyi amaçlayan kitap/metin tahlillerinin yapıldığı kitap okuma gruplarıdır.

 

• Topluluğun amacı; donanım sahibi, dinamik, okuyan bir nesil inşasıdır.

 

• Toplulukta, çeşitli yazarların kitapları, kitaplarından bölümler veya kısa metinler tahlil edilecektir.

 

• Topluluk, haftalık veya iki haftada bir olmak üzere belirlenen bir yerde toplanacaktır.

 

• Bir moderatör eşliğinde metin veya kitap okunacak, ardından grup üyelerinin fikirleri alınacaktır. Daha sonra bu fikirler üzerinden en iyi olana ulaşılmaya çalışılacaktır. Neticede her bir toplantı fikri bir olgunluk ile sonuçlanacaktır.

 

• Her bir Muhabbet Demi topluluğu 3-10 kişiden oluşacaktır.

 

• Aynı grupta bulunan üyelerin yaşları birbirine olabildiğince yakın seçilecektir.

 

• Üyelerin seçilmesinde kriter, ciddiyet ve olgunluk olacaktır. İsteyen moderatörler, gruba yeterli gördüğü, yukarıdaki kriterlere uyan kişileri çağırabilecektir.

 

• Tüm Muhabbet Demi grupları senede bir veya iki kez toplanacak ve çeşitli istişarelerde, fikir alışverişlerinde bulunacaktır.

 

Ock

Okulumuz Din Kültürü Öğretmeni İsmail DEMİRBAŞ´ın düzenlemiş olduğu "Bir Yanım Yemen, Bir Yanım Doğu Türkistan"  isimli resim sergisi okulumuz koridorlarında 1 hafta süreyle sergilendi. İzleyenlerin yüreğini sızlatan bu sergiden dolayı öğretmenimize teşekkür ediyoruz.

Ock

mevzu 10. sayı yayında

Ara

 

Çevreyi korumak, sürdürülebilir kılmak, geliştirmek ve var olan çevre kirliliğini önlemek için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV)          06.12.2018 tarihinde okulumuza geldi.Çevre sorunları ve etkili çözüm yolları hakkında okulumuzun konferans salonunda öğrencilerimizi bilgilendirdi. Dernek başkanı Ahmet Ziya Gündüz, dernek kurucularının çevre koruma bilincini ibadet olarak gören ve yüreği vatan sevgisi ile çarpan kişiler olduğunu söyleyerek, temel değerlerinin bilimsellik, hoşgörü, saygı, gönüllülük ve tarafsızlık olduğunu belirtti.

 

Dernek başkanı Ahmet Ziya Gündüz’e,Başkan yardımcısı Yücel Kemandi’ye,Genel sekreter Selma İnce’ye okulumuza geldikleri için çok teşekkür ederiz. Sürdürülebilir Çevre Derneği ‘nin okulumuza gelmesine vesile olan  Çevre Koruma Kulübü danışman öğretmenlerimize de ayrıca teşekkür ederiz.

 

Ara

Ara

Ara

9 sınıf öğrencierimizle Kars Arpaçay´da bir ortaokula göndermiş olduğumuz kitapların hedefine ulaşmış olduğunu gördük ve mutlu olduk . Katkıda bulunan Duran Çetin Hocamıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Ara

Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesinde İl Millî Eğitim Müdürü Mukadder GÜRSOY, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Servet ALTUNTAŞ, Selçuklu İlçe Millî Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Selçuklu İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Mehmet SARITAŞ, EKİP42 İl Yürütme Kurulu, Yazar Duran Çetin ve Yazar Ali Erkan KAVAKLI´nın katılımıyla öğrencilerle okuma etkinliği yapıldı. Ardından Ali Erkan KAVAKLI okulumuz öğrencileri ile seminer ve söyleşide bulundu.Yazarımız Ali Erkan KAVAKLI´ya  İl ve İlçe Müdürlerimize ve emeği geçen öğretmenlerimzie teşekkür ediyoruz.

Ara

 

Enformatik/ Algoritmik Düşünme ve Bilge Kunduz Etkinliği

 

            Enformatik; bilginin nasıl üretildiği, iletildiği ve kullanıldığını inceleyen, insan yaşamının vazgeçilmezi olan bir bilim dalıdır. Bilginin organizasyonu ve sınıflandırılmasını içerdiğinden özellikle bilgisayar ve iletişim teknolojileri alanında kendine yer bulur. Eğitim-öğretim açışından değerlendirildiğinde, enformatik ve bilgi-işlemsel düşünme ile eleştirel, analitik, mantıklı ve özgün düşünme becerilerinin gelişmesinin bireylere sağlayacağı en önemli kazanım olduğu söylenebilir. Bilgi-işlemsel düşünmenin diğer düşünme becerilerinden farklı yönünün insan-bilgisayar iletişiminin en üst düzeyde olmasıdır diyebiliriz. Ayrıca bilgi-işlemsel/enformatik düşünme; okuma, yazma ve temel matematik kavramlarının evrensel bir yetenek olarak algılanmasıdır. Öğrencilerin bilgi-işlemsel düşünme yetenekleri ile çözümleri test etmek ve geliştirmek için teknolojik yöntemlerden yararlanarak problemleri çözmeleri ve çeşitli stratejiler geliştirerek bunları kullanma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.

 

            Bu bağlamda okulumuzda öğretim programlarında etkin bilişim teknolojilerinin kullanımı bileşeni kapsamında, enformatik, algoritmik ve bilgi-işlemsel düşünme süreçlerinin yaygınlaştırılması ve öğrencilerin farkındalıklarının artırılması amacıyla Ankara Üniversitesi öncülüğünde okulumuz matematik öğretmeni Sibel HATIPOĞLU koordinatörlüğünde 9/A, 9/B ve 10/B sınıfı öğrencilerinden gönüllü olan 23 kişilik bir grupla ´Uluslararası Bilge Kunduz´ etkinliğine katıldık. Etkinliğe katılan öğrencilerimizin farklı bir bakış açısı kazandıklarını ve çok eğlendiklerini memnuniyetle öğrendik. Ayrıca etkinlikte 135 tam puan üzerinden 123 puan alarak okulumuzu en iyi şekilde temsil eden öğrencimiz Hasan Eymen KARTAL´ı ve öğretmenimiz Sibel HATİPOĞLU´nu da ayrıca kutluyoruz.

 

Ara

 

LİSELİ GENÇLERLE BAŞBAŞA

 

Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi’nin her ay düzenli olarak çıkardığı Mevzu Dergisi’nin genç kadrosu ile bir araya gelerek gazete ve dergicilik üzerine bir sohbet yaptım.
Atlıhan’da 23 Kasım 2018 Cuma günü saat 15.00’da gerçekleşen bu güzel sohbete ön ayak olan değerli kardeşim ve edebiyat öğretmeni Musa Avcı’ya çok teşekkür ederim. Ayrıca Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Şaban Yavuz’a, Edebiyat öğretmeni İbrahim Dinçer ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmeni İsmail Demirbaş ile beni can kulağıyla dinleyen her biri birbirinden kıymetli ve ekseriyeti kızlardan oluşan bütün talebelere teşekkür ediyorum.

 

***
İki saate yakın devam eden bu güzel sohbet, karşılıklı sorularla tam kıvama gelmişken zamanın nasıl da hızlı bir şekilde akıp geçtiğinin farkına bile varamadım. Gazetecilik ve dergiciliğin bir aşk, sevgi ve heyecan işi olduğunu ortaokul ve lise yıllarındaki geçici aşklarımdan örnekler vererek mevzuya renk katarken, söze, liseli gençlerin, eskiden Kutlu Doğum Haftası olarak kutladığımız ve teması “Peygamber ve Gençlik” olarak belirlenen Mevlid-i Nebi Haftası’nı kutlayarak başladım. Zaman zaman Peygamber Efendimiz’in (salat ve selâm onun üzerine olsun) hayatından kıssa ve örnekler vererek hayatları boyunca; alabilecekleri “en güzel örnek” şahsiyetin Efendimiz(s.a.v.)olduğunu söyledim.

 

***
Gazetecilik ve yazarlığa nasıl başladığımla ilgili bilgileri kısa ve öz olarak gençlerle paylaştıktan sonra gazetecilik mesleğine, 1978’li yıllarda okurken aşk derecesinde bağlandığımı ve sonradan sevmeye başladığımı meslek hayatımdan misaller vererek anlattım. Konya Postası, Konevi Dergisi ile Gözyaşı Dergisi’ndeki muhabirlik, yazarlık hayatındaki hatıralarımı da anlattım. Yazarlığa “dinleyerek” başladığımı, dinlediklerimi devamlı olarak not aldığımı ve önce anlamaya, anlamanın da ötesinde tefekkür ettikten sonra hayatıma sokmaya gayret ettiğimi sevgili gençlere ifade ederek “Hz. Mevlâna ünlü Mesnevî-i Şerifinde ilk on sekiz beytine başlarken “Bişnev-Dinle” diye başlıyor. Dinlemek anlamaktır. Dinlemek sanattır. Dinlemek, haberin kaynağını araştırmak, kulakla beraber göz ve kalbi de devreye sokarak künhüne vakıf olmaya çalışmaktır. Beni dört kulağınızı açarak dinleyin. Derste güzel konuşan ve dersi en güzel şekilde anlatan hocalarınızı da dinleyin ve onlara teşekkür edin” dedim.

 

***
Sosyal medya ve gazete ilişkisiyle ilgili bir soruyu cevaplandırırken, gazete kokusunu her zaman sevdiğimi ve gazetenin, internet gazeteciliği ile sosyal medyaya hiçbir zaman yenik düşmeyeceğini, yaşayacağını söyledim. Gençlere, sosyal medya’ya fazla güvenilmeyeceğini, sırlarını paylaşmamaları gerektiğini ifade ederek “Peygamberimiz, sırlarını tek bir insan ve sahabeyle paylaşmıştır. O da Hz. Huzeyfe’dir. Sır saklamasını biliniz. Sırrınızı güvendiğiniz kişiyle paylaşın. Sosyal medya’da sırlarınızı paylaşarak fâş etmeyiniz” dedim. Sosyal medyadaki bilgilerin kırıntı ve malumattan öteye gitmediğini anlatırken de, bilginin aynı zamanda güç ve kuvvet demek olduğunu, gerçek bilgiye sahip olan milletler ve devletlerin de o bilginin ne denli işe yaradığını, güçlü olduğunu bildikleri oranda güçlü devletler kurarak medeniyetler inşa ettiklerini dile getirdim. Allah’ın her sözümüzü işittiğini ve bizi dinlediğini, devletlerin de eskiden istihbarat (casuslar) vasıtasıyla, günümüzde ise uydular ve modern dinleme cihazları aracılığıyla (meselâ cep telefonlarıyla) önemli kişileri dinlediklerini anlattım.

 

***
Dinlemenin “Muhammedî bir edep” olduğunu, ilmin ve soru sormanın yarısının dinlemekle elde edildiğini ve bilginin kulaktan ekildiğine ise; anne karnına ve rahmine düşen embriyonun ilk oluşmaya başladığı uzvun “kulak” olduğu gerçeğine vurgu yaparak dile getirdim. Demek ki çocuk, daha ana karnında iken kulaktan besleniyor!
Okumak da, dinlemek de farzdır. İkisinin ortak paydası, anlamaktır. Ben bir konuşmacı olarak beni iyi dinleyeni ve anlayanı severim. Bu sebeple beni “baştan ayağa kulak kesilerek dinle”yen liseli gençlere teşekkür ettim. Ben iyi yazmayı ve iyi konuşmayı iyi bir dinleyici olmakla elde ettim. Bizim Mukaddes Kitabımız “OKU” diye başlar, konuş diye değil.
Aşk kulakta başladığı gibi kulakta biter.
Sevginin ilk görevi dinlemektir. Bizim kişiliğimizi besleyen kulaktan dinlediklerimizdir.
Bize dinlemeyi lütfeden Allah’ım! Seni çok seviyoruz.
Sana; dinlemesini bilen liseli gençlerle başbaşa sohbet edecek bir zaman dilimini bana lütfettiğin, kullarını da buna vesile kıldığın için sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

 

NOT: Aralık ayı kapak konusunu “Yoksulluk” olarak belirleyen Mevzu Dergisi, benimle yaptığı mülâkatı da bu yılın son sayısında yayınlayacak.

 

Mustafa Balkan
Gazeteci Yazar
23 Kasım 2018 – Meram, Atlıhan

 

Kas

24 Kasım 2018 tarihinde Kule Sitede Resim Sergimiz gerçekleşti. Öğrencilerimizin ve Konyalıların yoğun ilgi gösterdiği sergiyi İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Turan KAYACILAR´da ziyaret ettti. Programı hazırlayan resim öğretmenimiz Metin ŞARMAN´a ve öğrencilerine teşekkür ediyoruz.

Kas

2010-2014 eğitim öğretim yılları arasında Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi´nde öğrenim görmüş 9-12 C Efsanesi adına yaptığımız konuşmadır.
Milenyum çağının yiğit öğrencilerinin ve evlatları olduğumuz kıymetli hocalarımızın önünde birkaç cümle kelam edeceğiz.   Biz bu okulda sadece Matematik, Fizik, Kimya, Coğrafya öğrenmedik. Biz bu okulda sadece üniversiteye hazırlanmadık. Biz bu okuldan sadece gelip geçmedik. Bizim için ONHAL sadece arkamda gördüğünüz beton yığını değil. Biz buraya, ayaklarınızı bastığınız, yürüdüğünüz, öğrenim gördüğünüz bu alanın her metrekaresine hatıramızı gömdük.   Kardeşler, Sağınızda solunuzda duran; arkanızda koşuşturan şu hocalara iyi bakın. Emin olun onlar bir öğretmenden daha fazlası. Onlar bizim için de bir öğretmenden çok daha fazlasıydı.    Biz burada Mehmet´lerle dirildik, Bülent´lerle çevikleştik, Ahmet´lerle güngördük, İbrahim´lerle dinçleştik, Adnan´larla inceliği öğrendik. Siz bilmezsiniz bir Ali Akar vardı. Dillere destandı. Siz Ümütü bilirsiniz. Bizim sınıfımızın babasıydı. Sonra okula müdür yardımcısı olmuş. Ona herkes ümüt derdi. Bizim için o bir ümitti, biz onunla ümidi öğrendik. Kaplan kesilen habip vardı. Döverdi ama severdi. Biz onu hep gizliden gizliye sevdik. Tarık´larla öğrendik biz korkmamayı. İsmail´lerimiz vardı birden fazla. Kimisi demirbaştı, kimisi çok ender bulunurdu. Saffet hoca vardı. Adı saffetti, affetmezdi. Cafer´iyle adam ederdi. Almancadan fazlasını İzzetlerle öğrendik. Hiç beklemezsiniz mesela. Ama biz Adamlığı resim dersinde öğrendik. Metin´lerle. Adı gibi olanlarla. Sadakati Akif Aytaç ile öğrendik. Onun serçesine olan sevdası gibi sevdalandık burada. Ayaklarınızı bastığınız yerlerde karagözlülere vurulduk Akif hocadan aldığımız ilhamla. Tahtanın tamamına çözümün ispatını yapan Tufanlardan hayata anlam vermeyi öğrendik. Soyadı adından çok ün yapmış Özçattan babalığı öğrendik. Hüseyin´lerden hem matematik hem geometri hem de insanlık öğrendik. Önder´lerle Volkan olduk patladık, Türkçenin yanında iyiliği, güzelliği öğrendik. Aşık olanlar, kafası dağılanlar Nedimlere gitti. Ufuklarla Anadolu´nun has evladı çiftçileri hatırladık, özümüze döndük. Süleymanlar, Gürhanlar geldi geçti. Tarih öğrendik, yüz kere hşşş dedik, Süleyman´larla 40ından sonra da karizmatik olunabileceğini öğrendik. Muhammet´lerle arı gibi çalışmayı öğrendik. Saitler okuttu bizi. Onlar okutan oldu, biz okuyan. Okuyarak Kardeşlik ve birliği öğrendik. Şabanların filmlerdeki kadar komik değil gerçekle yüzleştirecek kadar cesur ve yürekli olduğunu öğrendik. Siz bilmezsiniz Soyadı üçüncü kendisi birinci Şenol vardı. İp gibi olmayı da onunla öğrendik. Soyadı gibi Koç Mustafa ile voleyboldan çok fazlasını öğrendik. Çamurlu yollardan Osman´larla çıktık. Tuna´larla eğlenmeyi öğrendik. Kardeşler, biz burada hayatı öğrendik. Bugün bizi buraya getiren şey bizdeki vefa değil, her gün derslerde Can´ına okuduğunuz hocalarınızın Sevdası, Babacanlığı, azmidir.    Başına çiçekler saçılası kadınlar gördük burada. Kadına değer vermeyi biz burada öğrendik. Neşeliyken yaptığımız haytalıkları hoşgören annelerimiz vardı. Nazanlarla yılmamayı, hoşgörüyü öğrendik. Meral annemizle önce kendimiz sorup kendimiz cevaplamayı öğrendik. Sonra kendimizi feda etmeyi öğrendik. Bir kadının ne kadar değerli olabileceğini öğrendik. Gültenlerle bir kadının ne kadar zeki ve komik olabileceğini öğrendik. 40ından sonra da güzel kalınabileceğini öğrendik onunla. Selmalarla sabrı öğrendik, iliklerimize kadar sabredebilmeyi, her şeye rağmen sevebilmeyi öğrendik. Kızlar zaten ağlar da biz bu okulun kadınlarıyla ağlamayı öğrendik. Değer vermeyi, sevmeyi, sahip çıkmayı öğrendik.    Yüreklere kazınan 4 yılın üstüne bizi yetiştiren bu kadar güzel insanın varlığına şükrede şükrede, biz şükretmeyi öğrendik.  Burasıydı bizim hikayemizin başlangıcı. Ve bu hikayenin asıl ve sessiz Kahraman´ları bugün yine asil ve sessizler, arkanızda, sağınızda, solunuzda duruyorlar. Hocam, biz sizleri öyle özlüyoruz ki. kızlar zaten gözyaşlarını dışarı akıtıyor. Ama erkekler her gün içine içine ağlıyor. Biz özlemeyi de ağlamayı da sevmeyi de buralarda öğrendik.    Kardeşler, bizim Her gün özlediğimiz bu okulun kıymetini iyi bilin. Bize her gün bu okulu özleten şu güzel insanların kıymetini iyi bilin. Bizim kendimize verdiğimiz bir söz vardı. Yıllar geçse de üstünden bu kalp, bu okulu ve bu okulun kahramanlarını unutmayacaktı. Şimdi sizi şahit tutuyoruz.    Yıllar geçse de üstünden, bu kalp sizi unutur mu?   MEZUNLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Kas

mevzu8.sayı yayında

Kas

Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi 10.sınıf öğrencilerimizle , Coğrafya zümremiz önderliğinde ve öğretmenlerimizle beraber MTA ya gezi düzenledik.Kayaç türlerini ve fosilleri inceledik.Ayrıca konferans salonunda jeoloji mühendisleri kısa bir tanıtım semineri verdiler. Programın hazırlanmasında emeği geçen Coğrafya öğretmenimiz Nazan Yılmazer´e teşekkür ederiz.